Yarışma hakkında detaylı bilgi aşağıda verilmektedir.
1) Organizasyon
İkincisi düzenlenen Bilgisayar Destekli Mühendislik Projeleri Yarışması 2024 ''BİAS Mühendislik LTD. ŞTİ.’’ tarafından düzenlenmektedir.
2) Yarışmanın Amacı
- BİAS Mühendislik olarak amacımız; Mühendis adaylarının eğitimlerden öğrenecekleri bilgiler ve projelerden kazanacakları deneyimler ile kariyer yolculuklarında kendilerini geliştirebilmelerine ve donanımlı bir mühendis olarak mezun olmalarına yardımcı olmak.
- Bilgisayar destekli yazılımlara ilgisi olan aday mühendislerin yazılımlardaki bilgi birikimini ve pratiklerini arttırmak, yeteneklerini keşfetmelerini sağlamak.
- Analiz ve simülasyon dünyasının kapılarını aralayarak, gerçek dünyada nasıl doğru ve güvenilir sonuçlar elde edilebileceğinin görülmesini sağlamak.
- Artan fiziksel test maliyetlerinin, gelişen teknoloji şartlarında bilgisayar destekli mühendislik yazılımları ile nasıl daha az maliyetle ve az sürede yapılabilirliğini göstermek.
3) Katılım Koşulları
- Makine Mühendisliği, Uçak Uzay Havacılık, Otomotiv, Mekatronik, Malzeme ve Metalurji Mühendisliği, Gemi İnşaatı, Gemi Makineleri Mühendisliği ve İmalat Mühendisliği bölümlerinden birinde okumak.
- Üniversite 3. Sınıf, 4. Sınıf, Yüksek Lisans ya da Doktora Öğrencisi Olmak (1. ve 2. Sınıf öğrencileri kabul edilmeyecektir.)
- Katılım bireyseldir. Grup katılımı kabul edilmemektedir.
- Eğitimlere ve yarışmaya katılım ücretsizdir.
- Farklı bir yarışmaya aynı proje ile katılmış olunmaması gerekir.
- Eğitimlere katılmak için yarışmacı olma zorunluluğu yoktur. Dileyen sadece eğitimlere katılım gösterebilir.
- Eğitim sonrası quize katılabilmek için ilgili eğitimin en az 2 oturumuna katılım göstermiş olmak gereklidir.
4) Önemli Hususlar
- BİAS Mühendislik gerekli görmesi halinde yarışmayı düzenlemekten vazgeçme, erteleme, iptal etme hakkına sahiptir. Bu durumda yarışmacılar hiçbir talepte bulunamaz.
- Yarışmaya gönderilen tasarımların özgün olmamasından doğacak tüm sorumluluklar yarışmacıya aittir.
- Yarışma için yapılan projenin özgün bir çalışma olmaması, aksine bir iddia olması ve üçüncü kişilerin tasarım üzerinde hak iddia etmesi durumunda sorumluluk tamamen yarışmacıya aittir.
- Yarışmacı kendisi ve projesi için verdiği tüm bilgilerin doğruluğunu kabul eder.
- Yarışmacı başvuru süreci tamamlandıktan sonra başvuru için süre uzatımı yapılmayacaktır.
- Yarışmacı projesini eğitimini aldığı konuda (FEM, CFD veya MBD disiplinlerinden birinde) gerçekleştirecektir.
5) Yarışma Süreci (Tüm Detaylar)
1. ETAP:
a) Eğitim
Eğitimlere katılmak için kaydınızı sayfanın başındaki linkler üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Bilgilerinizi doğru ve eksiksiz girmenizi önemle rica ederiz.
- Yarışmacı katılmak istediği eğitim konusunda özgürdür. Düzenlenen tüm eğitimlere katılım gösterebilir.
- Eğitimlere katılmak için yarışmacı olma zorunluluğu yoktur. Dileyen sadece eğitimlere katılım gösterebilir.
- Eğitimler yazılımlar ile uygulamalı olarak gerçekleştirilecektir. Eğitmen ile eş zamanlı olarak yazılım kullanılacaktır. Yarışmacılar yazılımları Hexagon Student Edition (Hexagon Öğrenci Sürümü) üzerinden kullanacaktır. Hexagon Student Edition platformuna erişim yönergesine ve eğitimde kullanılacak olan dosya ve dokümanlar mail ile iletilecektir.
- Eğitimler online olarak Microsoft Teams platformunda gerçekleştirilecektir. Eğitime katılım linkleri tüm katılımcılara mail üzerinden iletiliyor olacaktır.
- Yarışmacı katılım sağladığı eğitim doğrultusunda projesini gerçekleştirecektir. (Yarışmacı olmaya hak kazanması halinde) Örneğin; Cradle ile Akışkanlar Dinamiği Eğitimi eğitimine katılan yarışmacı projesini Cradle yazılımı ile gerçekleştirmelidir.
b) Quiz:
Her eğitim bitiminden sonra quiz süreci başlayacaktır. Quiz süreleri takvimde belirtilmiştir. Quizler online olacaktır. Kamera ve mikrofon açılması zorunlu olmayıp, geri sayım bulunmamaktadır. Quiz sonuçları ve sonuçlar doğrultusunda yarışmacı olmaya hak kazanan yarışmacılar mail üzerinden takvimde belirtilen tarihte tüm katılımcılara bildirilecektir.
Quiz’den minimum puanı (70) alan öğrenciler dijital sertifika almaya ve yarışmacı olmaya hak kazanacaktır. Dijital sertifikalar kendilerine mail üzerinden iletilecek ve iletilme tarihi BİAS tarafından belirlenecektir.
2. ETAP:
a) Proje:
Yarışmaya katılım göstermek isteyen katılımcılar (çeyrek finalde yarışacak olan yarışmacılar) aşağıdaki kapsam ve değerlendirme ölçütleri doğrultusunda projelerini tamamlayacaktır.
Proje yapılışı süresince çeyrek finalistlerin kullanacakları yazılım (yasal lisans) Bias Mühendislik tarafından kendilerine temin edilecektir. Yarışmacılara mail üzerinden yönlendirme sağlanacaktır. Bu lisans, proje başlangıç gününden proje son teslim gününe kadar geçerli olacaktır. Yarışmacı, temin edilen lisansı sadece projede kullanmak üzere kullanacağına, herhangi bir ticari faaliyette kullanmayacağına dair Taahhütname dolduracaktır. Taahhütname kendilerine Bias Mühendislik tarafından mail üzerinden iletilecektir.
Yarışmacı, eğitimini aldığı konuda (FEM, CFD veya MBD disiplinlerinden birinde) gerçekleştireceği analiz-simülasyon çalışmalarını aşağıdaki içeriğe uygun olarak MS PowerPoint formatında yarışmacılara iletilecek olan platform (link) içerisine yükleyecektir. (Sunum için belirlenen başlıklar içeriğe göre arttırılarak genişletilebilir, ancak minimum aşağıda belirtilen başlıkları içermelidir.
- Genel Tanımlar
- Giriş
- Çalışmanın Kapsam ve Amacı
- Temel Kabuller ve Yöntemler
- Referanslar
- Semboller, Kısaltmalar ve Birim Listesi
- Analiz Modeli
- Yapının Tanımı
- Ağ Yapısı (Eleman Adet Bilgisi, Boyut Bilgileri, Eleman Kalite Kriterleri, Sınır Tabaka Ayarları, Mesh Convergence Çalışması)
- Hesaplama Hacmi Seçimi (CFD için)
- Mafsal, Kuvvet Elemanları ve Eyleyici Tanımlamaları (MBD için)
- Eleman Tipleri ve Modelleme Yöntemleri (FEM için)
- Malzeme ve Bağlayıcı Özellikleri
- Başlangıç Koşulları ve Sınır Şartları
- Analiz-Simülasyon Senaryoları
- Sonuçlar
- Çözüm Sonuçları (Çözüm Süresi, Bilgisayar Özellikleri, Karşılaştırmalı Özet Sonuçlar, vb.)
- Analiz Sonuçları (Sonuç Görselleri-Grafikleri-Tabloları-Videoları-Residual Gösterimi (CFD), Duruma Göre: Gerilme, Gerinim, Deplasman, Hız, İvme, Kuvvet, Moment, vb.)
- Özet ve Değerlendirme
- Seçici Kurul değerlendirmesinde özellikle dikkate alınacak hususlar aşağıdaki gibidir:
- Seçilen Çalışma Disiplinine dair Matematiksel Arka Plana Hakimiyetin Gösterilmesi
- Problem Tanımının Anlaşılır Bir Şekilde Yapılması
- Çözüm için Kullanılacak Analiz-Simülasyon Yaklaşımının Uygunluğu
- Belirtilen Kabul ve Varsayımların İncelenen Fiziksel Fenomene Uygun Olması ve Sonuçlara Etkisinin İrdelenmesi
- Modelleme Yaklaşım ve Yöntemlerinin (Hesaplama Hacmi Seçimi, Kullanılan Eleman tipleri, Mafsal Seçimleri, Analiz Parametreleri, vb.) Fiziksel Durumu Doğru Temsil Edebilmesi
- Başlangıç ve Sınır Koşulları Tanımlarının Fiziksel Durumu Doğru Temsil Etmesi
- Ağ Kalitesinin Yeterli Olması ve Ağ Yakınsama (Mesh Convergence) Analizinin Gerçekleştirilmesi, Çözüm Adımı Sayısının Yeterli Çözünürlükte Olması, Redundancy/Grounding gibi Problemlerin Olmaması
- Sayısal Sonuçların Anlaşılır ve Düzgün Bir Şekilde Verilmesi, İlgili Sonuçların Mühendislik Temel Birikimi ile Yorumlanması, sunumda, sonucun incelendiği bölümlerde, odaklanan noktaların genelden lokale indirgenirken anlaşılır şekilde belirtilmesi
- Sunumun Anlaşılır ve Etkileyici Olması
- Çalışmanın Katma Değerinin Ortaya Konabilmesi
3. ETAP:
- Final etkinliği 15 Ekim saat 13:00 – 15:00 arasında İTÜ Makina Fakültesi Görsel Eğitim Salonu’nda gerçekleştirilecektir.
- Final etkinliğinde yarışmanın ilk 10 finalisti jüri önünde sırayla projelerini sunacaktır. Sunum süresi maksimum 15 dakikadır.
- Finalist yarışmacıların sunum yapmak üzere gelecekleri etkinlikte tüm yol ve konaklama masrafları Bias Mühendislik tarafından karşılanacaktır.
- Jüri (Seçici Kurul) 4 kişiden oluşacak olup jüri Bias Mühendislik tarafından belirlenecektir.
- Jüri sunumları değerlendirerek yarışmanın ilk 3 finalistini belirleyecektir.
- Birinci, ikinci ve üçüncülerin belirleneceği final etkinliğinde davet edilen tüm yarışmacılara ödülleri takdim edilecektir.
- Ödüller:
- 1. Finaliste 15.000 TL değerinde hediye çeki ve Aday Mühendis Yetiştirme Programında stajyerlik
- 2. Finaliste 10.000 TL değerinde hediye çeki ve Aday Mühendis Yetiştirme Programında stajyerlik
- 3. Finaliste 7.500 TL değerinde hediye çeki, Aday Mühendis Yetiştirme Programında stajyerlik
- Diğer yarışmacılara Aday Mühendis Yetiştirme Programında stajyerlik
Yarışma İçin Danışma ve İletişim Bilgileri
Eğitimler ve yarışma ile ilgili tüm detaylarda aşağıdaki iletişim bilgileri kullanılacaktır. Bu iletişim bilgilerinden ulaşarak tüm sorularınızı bize iletebilirsiniz.
BİAS Mühendislik LTD. ŞTİ
Haluk Türksoy Arka Sok. 12/2 Altunizade, Üsküdar 34662, İstanbul, Türkiye
Telefon: +90 216 474 57 01
Faks: +90 216 474 57 05
e-posta: egitim@bias.com.tr
www.bias.com.tr