BİAS Haberleri

Bizi Takip Edin!

Piroşok Test Sistemi


BİAS Mühendislik tarafından Türkiye’de ilk defa geliştirilen Piroşok Test Sistemi, savunma sistemlerinde kullanılan mühimmatların patlamalarının cihaz ve ekipmanlar üzerindeki etkilerini test etmektedir.

 

BİAS Mühendislik Savunma ve Havacılık Proje Koordinatörü Gani Göral, OSTİM Organize Sanayi Gazetesi’ne Piroşok Test Sistemini anlattı.

 

Patlama sonucunda oluşan şokun ekipmanlar ve cihazlar üzerindeki etkilerinin test edilmesinin savunma sanayinde üst seviye bir ihtiyaç olduğunu belirten Gani Göral; geçmişte Türkiye’de Piroşok Test Sistemi’nin olmadığına dikkat çekti ve “Sistemle ilgili farklı disiplinlerden mühendislik bilgilerinin olması gerekiyordu. Bu mühendislik bilgileri BİAS Mühendislikte mevcut. Titreşim, şok alanında oldukça bilgili bir ekibimiz var. Birlikte bu test sistemini tasarladık ve nihai üründe tasarımı test verileri ile doğruladık.” belirtti.

 

Test sisteminde 5-10 bin g mertebelerinde ivme değerindeki şokların testlerini ve analizlerini yapabilen Piroşok Test Sistemi hakkında Gani Göral; “Test sisteminde şok uygulayacağımız ekipman ve bunun bağlı olduğu bir tabla yer çekiminden arınmış olarak durmakta. Uygulanmak istenen şoka uygun bir merminin yüksek hava basıncıyla üst tablaya çarptırılması ile üst tablada istenilen şok etkisi oluşturuluyor ve test edilen ekipmana arzu edilen şok uygulanıyor. Bahsettiğimiz şok seviyeleri 5-10 bin g mertebesinde ivme değerine sahip ve milisaniyeler seviyesinde iletilmekte. Bu tablanın üstüne ne tip ekipmanlar koyulabilir? Atış komuta kontrol sistemlerinde kullanılan ekipmanlar, hedefleme ve keşif sistemlerinde kullanılan elektro optik ekipmanlar gibi yanında patlayıcı çalışacak her türlü ekipmanın test ile kalifikasyonunda kullanılarak sonuçlar alınabilecek bir test sistemini yaptık.” açıklamasında bulundu.

BİAS Haberleri

Galerimizi İnceleyin!