PREPARED BY |
M. Ahmet Kozanoğlu Lider CFD Mühendisi |
Batarya, kimyasal bir reaksiyon yoluyla elektrik (enerji) üreten veya şarj yoluyla elektrik enerjisini depolayan bir cihazdır. Cradle CFD içerisinde, batarya modeli termal/elektrik analizinde aşağıda yer alan verileri çıkartmak veya bu verilerle analiz eylemi gerçekleştirmek için uygulanır.
Bataryanın temel amacı, güç girişi ve çıkışıyla birlikte depolanan enerjiyi saklayarak/koruyarak gerekli olduğunda kullanılmasını sağlamaktır; ancak ikincil ve kaçınılmaz olarak enerji kaybı nedeniyle ısı üretimi de meydana gelir. Bu olguları aynı anda gözlemlemek tasarımın iyileştirilmesi adına çok önemlidir; ancak yapılacak simülasyonun hedefi bataryanın termal yönetimine odaklandığında elektrik hesaplaması ihmal edilebilir. Cradle CFD içerisinde kullanıcılar isteğe bağlı olarak batarya modelini yalnızca ısı üretim kaynağı olarak kullanabilmektedir.
Cradle CFD içerisinde iki farklı batarya modeli kullanılabilir. Bunlar sırasıyla;
Basit elektrik devre elemanlarını birleştirerek bataryanın davranışını ve cevaplarına istinaden model oluşturmaktadır. OCV'yi (Açık Devre Voltajı) varsayarak ve birden fazla elektrik direnci ve kapasitör kombinasyonunu bağlayarak, bataryanın elektriksel ve termal tepkisi modellenebilir.
Li (lityum) iyonlaşmasının kimyasal reaksiyonu, elektrolit içindeki lityum iyonlarının çözücüde dağılıp hareket etmesi ve -/+ elektrodun katısında bulunan lityumun hareket edip dağılmasının mikroskobik boyutunu kullanarak model oluşturmayı sağlar. Her birini tek boyutta simüle ederek bataryanın davranışını yeniden temsil eden bir modeldir. Birçok referansta olduğu gibi, mikroskobik tek boyutlu lityum difüzyon denklemi, lityum iyonlaşma kinetiği ve elektrik alanları birleştirilmiştir. Sonuç, bataryanın çıkış voltajı ve ısıyla dağıtılan enerjidir.
Bu modelin detayları için [1] numaralı referansta yer alan çalışmadan yararlanılabilir. Şekil 1'de gösterildiği gibi, batarya tepkisini yeniden üretmek için seri direnç "R_series" ve RC paralel ağları kullanılır. Açık devre voltajı "OCV(z(t))", şarj oranına "z(t)" bağlı bir değer olarak hesaplanır.
Şekil 1 Eşdeğer devre modelinin devre şeması
Şekil 1'deki "OCV(z(t))" açık devre voltajını temsil eder. Bu, geçmiş kullanım durumuna ve akıma bağlı olmayan ideal bir voltaj kaynağı olarak kabul edilir. Pratikte, şarj veya deşarj olmaksızın sabit bir durumdaki bataryanın açık devre terminal voltajı olarak ölçülür ve esas olarak "z(t)" şarj durumuna bağlıdır (Ayrıca sıcaklığa da bağlıdır.).
Bataryanın şarj oranını temsil eder. SOC, batarya kapasitesi [Ah] için şarj oranını temsil eder ve tam şarj %100'dür. 0 ile 1 arasında bir aralık olarak tanımlanır ve "z(t)" ile temsil edilir.
Açık devre voltajıyla seri haldeki bir elektrik direnci olan seri direnç "RI" (R_series) anlık voltaj düşüşünü oluşturulur. Hem şarj hem de deşarj, eşdeğer devre modelinde enerji kaybının ana kaynağı olan voltaj düşüşüne neden olur.
Şekil 1, bir direnç elemanı (resistor-R) ve bir kapasitörün (C) RC paralel devrelerini içerir. Bu, batarya voltajının geçici tepkisini yeniden üreten bir elektrik devresi modelidir. Kısa süreli ve uzun süreli geçici tepkileri yeniden üretmek için atanmış iki set RC paralel devresi vardır. Kısa süreli tepki "RS" (R_transient_S) ve "CS" (C_transient_S) tarafından ve uzun süreli tepki "RL" (R_transient_L) ve "CS" (C_transient_L) tarafından oluşturulur.
Uygulanan eşdeğer devre modelinde, batarya karakteristiği aşağıdaki parametrelerle belirtilir.
Batarya kapasitesi Q [Ah]
Açık devre voltajı OCV [V]
Seri direnç RI [Ω]
RC paralel devresinin kapasitansı ve elektrik direnci CS, CL [C], RS, RL [Ω]
Bu değerler eşdeğer devre modeli kullanıldığında girilmesi gereken parametrelerdir, sabit sayı olarak girilebilir ve aynı zamanda "z" şarj durumunun bir fonksiyonu olarak verilebilir. Bu modelde parametreler “z” şarj durumunun üslerinin ve polinomlarının toplamları olarak ifade eder. Ayrıca bir komut dosyası veya kullanıcı işlevi kullanılarak sıcaklığa bağlı hale getirilebilir.
Prosedür;
Bu model, bataryanın enerji dengesinden sorumlu iyonlaşma kimyasal reaksiyonu ile çalışır. Li (lityum) bataryaları esas olarak varsayılır ve iyonlaşma reaksiyon hızı Butler-Volmer denklemi ile verilir. Ek olarak, lityumun konsantrasyon dağılımı ve difüzyonu buna göre ele alınır. Lityum sadece elektrolitte değil, aynı zamanda her iki elektrotun katı parçacıklarında da depolama görevi gördüğünden, katı parçacıklardaki difüzyon ve elektrolit içindeki difüzyon birlikte ele alınır. Ayrıca, akım elektrolit ve her iki elektrottan geçtiğinden, elektrik alanı ve akım dağılımını aynı anda çözmek gerekir. Bu, tüm bu sorunları çözen ve temel fiziksel denklemlere dayanarak bataryanın içindeki mikro ölçekli Li konsantrasyon dağılımını ve elektrik alanını hesaplayan bir yöntemdir (Referans [2] ).
Bataryanın P2D modelinin varsayımı olarak, aşağıda yer alan iç mikro yapısı baz alınabilir: (Referans [3] [4]). Bataryalar aslında bu şekilde bir yapıda üretilir detaylı bilgi için bataryanın mikroskobik fotoğraflarını içeren referanslar incelenebilir. [3], [5]
Şekil 2 Batarya iç mikro yapısı
Yukarıda yer alan Şekil 2'deki batarya iç mikro yapısı P2D modeli için batarya iç yapısının şematik diyagramı bataryanın iç mikro yapısı, lityumun mikro yapı içindeki difüzyon hareketi ve elektrik alanı/akımı simüle edilebilecek şekilde basitçe modellenmiştir. Şekil 3 bunu şematik olarak göstermektedir.
Şekil 3 P2D modeli için batarya iç yapısının şematik diyagramı
Son maddede yer alan durum neticesinde, x ekseni yönünde tek boyutlu bir simülasyonun yapılması mümkündür. Ayrıca, bireysel küresel parçacıkları radyal yönde bölerek, lityum elektrotun katı malzemesine nüfuz etme süreci de Şekil 4'te gösterildiği gibi gerçekleştirilebilir. Radyal r eksenini x ekseninden bağımsız alarak, lityum konsantrasyon dağılımı elektrotun katı malzemesinin içinde iki boyutta (x,r) hesaplanır.
Şekil 4 Mikro yapıdaki bireysel parçacıkların şematik diyagramı
Yukarıda belirtilen durum bataryanın içindeki mikro yapının modellemesidir. Bu modelleme, lityumun düşük boyutlardaki difüzyon ve konsantrasyon dağılımını simüle etmeyi mümkün kılar. Elektrik alanının ve lityum iyonizasyon reaksiyon hızının temel fiziksel denklemleriyle birleştirerek çözmeyi kolaylaştırır.
Çözülmesi gereken temel denklemler aşağıdaki gibi sıralanmıştır. Bu denklemler simülasyon esnasında farklı zamanlarda kullanılarak çözüme katkıda bulunmaktadır.
Yapılan analizlerde aşağıdaki maddeler kabul edilerek simülasyon gerçekleştirilir.
Kaynakça
[1] | M. Chen and G. A. Rincon-Mora, "An accurate electrical battery model capable of predicting runtime and I–V performance", IEEE Trans. Energy Convers., vol. 21, no. 2, pp. 504-511, Jun. 2006. |
[2] | "Simulation and Optimization of the Dual Lithium Ion Insertion Cell", Thomas F. Fuller,* Marc Doyle,* and John Newman J. Electrochem. Soc., Vol. 141, No. 1, January 1994. |
[3] | Gregory L. Plett and Kanhao Xue, "MODELING, SIMULATION, AND IDENTIFICATION OFBATTERYDYNAMICS", Chapter 3 "Microscale Cell Models", Lecture notes, Colorado Univ. ECE5710, 2018. |
[4] | Ali Jokar, Barzin Rajabloo, Martin Desilets, Marcel Lacroix, "Review of simplified Pseudo-two-Dimensional models of lithium-ion batteries", Journal of Power Sources, 2016. |
[5] | Chang-Hui Chen et al. "Development of Experimental Techniques for Parameterization of Multi-scale Lithium-ion Battery Models", Journal of The Electrochemical Society, 2020 167 080534 |