Hazırlayan: Deniz ASLAN (Mekanik Simülasyon Aday Mühendisi)
Evrendeki birçok olay (ses, elektromanyetik dalgalar, titreşim, sinyal vb.) bir dalga fonksiyonu olarak tanımlanabilir. Evrende gözlemlenen bütün dalga formları aslında farklı genlik ve frekans değerlerine sahip sinüs fonksiyonlarının toplamından ibarettir. Sinüs fonksiyonları dalgaların asıl karakteristiğini oluşturan unsurlardır. Zaman tabanındaki (time domain) dalga fonksiyonları genellikle karmaşık yapıdadır ve zamana bağlı değişimi gösterirler. Bu sebeple bir dalgayı zaman tabanında incelemek daha zorlu bir iştir ve yanlış yönlendirici olabilir. Dalga yapılarını daha iyi anlamak ve temel özelliklerini ortaya koyarak bir dalga fonksiyonunu detaylıca incelemek için dalga fonksiyonları zaman tabanından frekans tabanına (frequency domain) çevrilebilmektedir.
Bu yazıda zaman tabanından frekans tabanına dönüşümü sağlayan FFT (Fast Fourier Transform) ve FFT’nin Adams’ta kullanımı anlatılmıştır.
FFT; dalga fonksiyonlarını, birleştirildiklerinde kendisini oluşturan sinüs dalga formlarına dönüştüren matematiksel bir dönüşüm fonksiyonudur. Temel olarak fonksiyonun frekans spektrumunu elde etmek için kullanılarak, fonksiyonun içerdiği farklı frekanslardaki bileşenlerin belirlenmesini mümkün kılmaktadır. Bu yöntem ile dalga yapı taşlarına ayrılarak, dalga fonksiyonunun her açıdan detaylı şekilde incelenip kendisini oluşturan bileşenlerin ayırt edilebilmesini sağlamaktadır.
FFT, özellikle büyük veri setleri üzerinde hızlı ve etkili bir şekilde çalışabilen bir algoritma olduğundan, gerçek zamanlı uygulamalar ve büyük veri analizi gibi birçok alanda yaygın olarak kullanılmaktadır. FFT'nin hızı ve verimliliği, bilgisayarlar ve dijital işleme teknolojilerindeki ilerlemelerle birleşerek titreşim analizleri, sinyal işleme, ses işleme, görüntü işleme ve birçok başka alanda önemli bir araç haline gelmesini sağlamıştır.
1. ADAMS İLE FFT UYGULAMASI
Adams içerisinde oluşturulan modelden bir simülasyon gerçekleştirildikten sonra PostProcessor ekranında istenilen bir ölçümün grafiği çizdirilebilmektedir. Elde edilen grafiği zaman tabanından frekans tabanına dönüştürmek için sırasıyla “Plot → FFT” seçenekleri takip edilebilir.
Şekil 1 – PostProcessor Arayüzünde FFT Butonu
Şekil 2 – FFT Oluşturma Penceresi
FFT oluşturma penceresindeki ifadeler aşağıda açıklanmıştır:
Adams PostProcessor, verileri frekans tabanında sunmak için üç farklı metoda sahiptir:
Şekil 3 – Y Ekseni Seçenekleri
Adams PostProcessor, FFTMAG verilerini zaman tabanı örneklerinin sayısı olan N'nin yarısı (N/2) ile ölçeklendirmektedir. Bu, FFTMAG zirvesinin zaman tabanı verilerinin büyüklüğünde temsil edilmesini sağlamaktadır.
FFTMAG grafiğinde, 1 Hz'de iki tepe noktası ve 12 Hz'de sekiz tepe noktası bulunmaktadır.
FFTMAG özellikle sistemlerin doğal frekanslarını hesaplama konusunda çok kullanışlı olabilmektedir.
PSD metodunda, Pwelch fonksiyonu kullanılmaktadır. PSD toplamı, orijinal sinyal büyüklüğünün karesinin zamana göre integraline eşittir. Pwelch fonksiyonu, PSD hesaplarken Welch metodununu kullanmaktadır.
FFT algoritması, zaman tabanındaki veriyi sonlu ve sürekli olan bir veri serisinin periyodik bir aralığı olarak değerlendirmektedir. Bu sebeple başlangıç ve bitiş değerleri de aynı kabul edilerek seçilen aralıktaki süreksizlerin giderilmesi ve başlangıç – bitiş değerlerinin aynı olması sağlanmaktadır. Adams içindeki pencereleme fonksiyonları bu süreksizlikleri giderip incelenen aralığın periyodik olmasını sağlayan araçlardır. Adams içerisinde birden fazla pencereleme fonksiyonu bulunmakta ve bu fonksiyonların her biri farklı formüller kullanarak işlem gerçekleştirmektedir.
Birim adım girdi fonksiyonlarına benzeyen pencereleme fonksiyonları, FFT fonksiyonlarının çıkış genliklerini korurken, FFT bütünlüğü kaybolmadan önceki minimal süreksizlikleri kabul etmektedir. Benzer bir şekilde tepe frekans genliklerinin doğrulunu azaltma eğiliminde olan pencereleme fonksiyonları, bitiş noktasındaki süreksizliklerin getirdiği negatif etkileri büyük ölçüde azaltmaktadır.i
Aşağıda pencereleme fonksiyonlarının formülleri belirtilmiştir:
Şekil 4 – Pencereleme Fonksiyonları [i]
Denklemlerdeki Wj sembolü fonksiyonu, N ise girdi örneklem sayısını ifade etmektedir.
Genel olarak, dikdörtgen pencereleme fonksiyonu, ideal genlikleri en doğru şekilde ifade eder, ancak süreksizliklere en duyarlı olan fonksiyondur. Hanning pencereleme fonksiyonu, en büyük süreksizlikleri filtreler ancak ideal genlikleri en az doğrulukla temsil eder. Hangi fonksiyonun kullanılacağı yapılan işe ve kullanıcının tercihine göre değişmektedir.
kullanılabilmektedir.
Şekil 5 – Dikdörtgen Pencereleme Fonksiyonu [ii]
Hanning pencerelemesi;
Kullanılabilmektedir.
Şekil 6 – Hanning Pencereleme Fonksiyonu [ii]
Şekil 7 – Hamming Pencereleme Fonksiyonu [ii]
Welch fonksiyonu, özellikle genlik spektrumlarının tahmin edilmesi gereken durumlarda ve veri pencerelenirken gürültünün etkilerini azaltmak için tercih edilebilmektedir. Örneğin, bir sinyaldeki belirli frekans bileşenlerinin güç spektrumlarının tahmin edilmesi gereken frekans analizi uygulamalarında Welch fonksiyonu sıklıkla tercih edilmektedir.
Parzen pencereleme fonksiyonunda, veri setinin bazı noktalarında belli genişliklerde pencereler oluşturularak her pencerenin merkezindeki veri noktalarının etkilerini baz alan yoğunluklar tahmin edilmektedir. Parzen pencereleme yöntemi, genellikle dağılım karakteristiği bilinmeyen veri setlerinde yoğunluk tahmini yapmak için kullanılmaktadır.
Şekil 8 – Parzen Pencereleme Fonksiyonu [ii]
Şekil 9 – Bartlett Pencereleme Fonksiyonu [ii]
Şekil 10 – Blackman Pencereleme Fonksiyonu [ii]
Şekil 11 – Triangular Pencere Fonksiyonu [ii]
Nokta sayısı ile interpolasyon yapılan nokta adedi tanımlanmaktadır. Nokta sayısı ne kadar fazla olursa elde edilen sonuç o kadar gerçeğe yakın olabilmektedir. FFT uygulanırken, daha hassas ve doğru sonuçlar sunduğu için nokta sayısı “2”nin çift kuvvetlerinin kullanılması tavsiye edilmektedir.i
Şekil 12 – Nokta Seçimi
Şekil 13 – Serbest Düşüş Modeli
Şekil 13’te çelik bir zemin üzerine çelik bir topun serbest düşmesi modellenmiştir. Topla zemin arasındaki kontak kuvvetinin grafiği zaman tabanında çizdirildikten sonra FFT uygulanarak frekans tabanına dönüştürülmüştür. Şekil 14’te FFT grafiği gösterilmiştir.
Şekil 14 – FFT Grafiği
Şekil 14’te Kuvvet-zaman grafiğinde görüldüğü üzere, top ve zemin arasındaki kuvvet her temasta bir tepe yapıp sonrasında sönümlenmiştir. Bu grafik FFT uygulanarak frekans tabanına dönüştürüldüğünde kuvvetin frekans aralığının 0 – 51Hz arasında olduğu ve hangi frekans değerlerinde kuvvetin tepe değerlere ulaştığı gözlemlenmiştir.
FFT uygulanırken FFTMAG metodu ve Hamming pencereleme fonksiyonu kullanılmıştır. Nokta sayısı 2128 olarak belirlenmiştir.